06 52 69 19 59

info@salon-nynke.nl

di - za 08.00 - 17.00 uur

Bij een likdoorn (een andere benaming is “eksteroog”) ontstaat onder of op de voet een eeltplek die naar binnen groeit en daar verhardt tot een hoornachtig stukje, meestal vaalgeel van kleur. Deze harde eeltplek prikt als het ware in het omringende weefsel. De oorzaak is vaak verkeerd of te nauw schoeisel of stand van de voet/teen. De likdoorn treedt op waar extra wrijving plaats vindt.

De termen likdoorn en eksteroog worden vaak door elkaar gebruikt. Eksteroog is de traditionele benaming voor deze voetklacht, tegenwoordig hebben we het meestal over likdoorns. Beide termen benoemen echter dezelfde klacht. De officiële naam voor deze voetklacht is clavus. Veel mensen hebben er last van.

Er zijn verschillende soorten likdoorns. De gewone likdoorn komt het meeste voor, deze zit meestal ergens op de voetzool, op of tussen de tenen. Daarnaast bestaat ook de weke likdoorn. Deze bevindt zich tussen de tenen en is vooral pijnlijk omdat er op deze plek constant druk op de likdoorn wordt uitgeoefend. Daarnaast kennen we nog de vasculaire likdoorn, de neuro-vasculaire likdoorn en de zaad likdoorn.

Oorzaken van likdoorn

Likdoorns ontstaan meestal door wrijving en druk op plekken waar dit niet zou moeten zijn. Vaak zijn de oorzaken knellend schoeisel of de stand van de voet/teen. Het dragen van passend schoeisel is een goede manier om likdoorns te voorkomen. Zodra je irritatie voelt ontstaan is het zaak om van schoenen te wisselen. Aangezien vrouwen relatief vaak te nauwe schoenen dragen hebben zij vaker last van likdoorns dan mannen.

Een afwijking in de stand van de voeten kan ook likdoorns veroorzaken. De standsafwijking veroorzaakt namelijk vaak druk in de schoenen op onverwachte plekken, waardoor een likdoorn kan ontstaan.

Tenslotte kan overgewicht ook een oorzaak zijn.

Wat kan een pedicure doen?

Onze pedicures zijn gespecialiseerd in likdoorns verwijderen. Zij hebben professioneel materiaal ter beschikking waardoor ze de lagen van de verharde huid kunnen schrapen of wegsnijden om de likdoorns te verwijderen.

Afhankelijk van de grootte van de likdoorn kan het enkele afspraken duren alvorens de likdoorns volledig verwijderd zijn. Niet álle likdoorns kunnen blijvend worden verwijderd, dit is afhankelijk van de oorzaak van de likdoorn.

Het verwijderen van een likdoorn zit altijd inbegrepen bij de pedicure behandeling. Zowel een basis als een medisch pedicure kan likdoorns verwijderen.